در ابتدا باید بدانیم که یک بسته بندی استاندارد چه ویژگی هایی دارد و چه مواردی را باید در زمان طراحی لحاظ کنیم.
جذابیت برای گروه مخاطبین هدف و همچنین ترغیب خرید آنی و لحظه ای برای مخاطبین غیر هدف
تمایز بصری و فرمی نسبت به رقبا
مراحل چاپ و اجرای ساده و پیچیدگی کمتر
همگام با امکانات تحت اختیار تولید کننده کالا برای بسته بندی (مثل تکنولوژی دستگاه بسته بندی و نیروی انسانی ..)
استفاده از متریال های مقرون به صرفه باتوجه به امکانات موجود در بازار
ایجاد ارتباط لحظه ای و انتقال حداکثر اطلاعات مد نظر
بیانگر هویت برند تولید کننده
بیانگر سطح و لول قیمتی محصول
مراقبت و محافظت از کالا با توجه به محدودیت ها و ویژگی های کالا در زمان انبار داری، پخش و فروش
امکان چیدمان ایمن، استاندارد و مهندسی شده بسته بندی ها در مرحله جابجایی و انبار داری
باز و بسته شدن راحت و ایمن درب بسته بندی
ایجاد حس اعتماد به کیفیت و سلامت کالا و برند
مشخص بودن تیراژ تولید بسته بندی برای برآورد و تصمیم گیری درست انتخاب متریال و روش بسته بندی.
در صورتی که کالا عضوی از یک دسته و خانواده است؛ ویژگی آنها نیز برای طراحی یک یونیفرم واحد باید مشخص شود.
اهمیت انتخاب نوع متریال برای بازیافت و حتی استفاده مجدد توسط مصرف کنند و در نهایت آسیب کمتر به محیط زیست.
رعایت قوانین مالکیت معنوی و صنعتی، تجاری، بهداشتی، صنفی، فرهنگی، عرفی و ارزش های اجتماعی تولید کننده، پخش کننده، سرزمین هدف فروش و جامعه مصرف کننده.
در نظر گرفتن سلیقه، سبک زندگی، سبک خرید جامعه هدف
درج اطلاعات مهم و ضروری محتویات درون بسته بندی مثل: مواد تشکیل دهنده، شرایط نگه داری و مصرف، خطرات احتمالی و واکنش پس از بروز مشکل.
بله! تمام این موارد تنها تیتر آیتم هایی هستند که در زمان طراحی یک بسته بندی باید به آنها توجه شود. چرا که در صورت در نظر گرفته نشدن هر یک از این نکات مقاصد مد نظر تولید کننده که مهمترین آن فروش بیشتر محصول است به دست نخواهد آمد و یا اینکه مصرف کننده، فروشنده، پخش کننده و یا تولید کننده را با مشکلات کوچک و بزرگی مواجه می کند.
به همین دلیل است که طراحی بسته بندی امری فراتر از یک طراحی سطح دو بعدی یا فرمی سه بعدی برای قالب بسته بندی یک کالا است.
اگر طراح و یا تولید کننده هستید بهتر است بدانید که هر یک از نکاتی که باید در زمان طراحی یک بسته بندی استاندارد لحاظ شود نیاز به اطلاعات و دانش قبلی دارد؛ بخشی از این اطلاعات باید از طرف تولید کننده و تیم مارکتینگ و تحقیقات بازار به طراح و یا آژانس تبلیغاتی که کار طراحی بسته بندی را به عهده دارند ارائه شود.
اطلاعات رقبا نظیر ویژگی های جامعه هدف، محصولات و نام برندها به همراه نقاط ضعف و قوت محتویات محصول ، قیمت، شرایط پخش، اعتبار برندهای رقیب در بازار و..
از طرف دیگر اطلاعات کالای مد نظر مثل: چالش ها و نکات ضعف و قوت در ویژگی های ماهوی محصول، قیمت، شرایط پخش و حتی خدمات پس از فروش!
بررسی دقیق امکانات زمان بسته بندی کالا همچون داشتن دستگاه بسته بندی خاص یا زمان و نیروی انسانی کافی برای پکینگ کالا؛ بعد از آن با توجه به استراتژی فروش و اهمیت قیمت تمام شده بسته بندی برای هر کالا، محدودیت هزینه نیز باید به روشنی مشخص شود.
تمامی این اطلاعات باید به صورت دقیق و مدون به طراح و یا تیم طراحی کالای شما ارائه شود تا با در نظر گرفتن تمامی امکانات و محدودیت ها و شرایط موجود و اهداف، دست به طراحی بزنند.
تیم طراحی نیز باید تجربه و شناخت کافی از امکانات و شرایط متریال های موجود در بازار و همچنین امکان برآورد و مقایسه قیمت تمام شده طرح های پیشنهادی خود را داشته باشند؛ و با در نظر گرفتن تمامی جوانب، دست به طراحی جذاب و خلاق و همینطور مقرون به صرفه بزنند؛ تا در نهایت تمامی چالش های پیش روی چرخه تولید، پخش، فروش و مصرف را حل کنند.
حالا با دانستن این موارد متوجه می شویم که طراحی بسته بندی کاری فراتر از طراحی گرافیک یک سطح دو بعدی و یا طراحی صنعتی یک پک و قالب بسته بندی است! طراحی بسته بندی در اصل طراحی راه حل و ارائه ی راهکاری برای فروش بهتر و بیشتر است.
پس اگر تولید کننده هستید، بدانید که مرحله طراحی بسته بندی از اصلی ترین مراحل سرمایه گذاری شما بر روی کسب و کارتان است.
اما اگر طراح هستید لازم است بدانید که درصد زیادی از بقاع یک کسب و کار و سرنوشت زندگی افراد زیادی در تمامی مرحله تولید،پخش و مصرف به دست شما سپرده شده است که اگر از کوچکترین نکته ای غافل شوید گاها آسیب جبران ناپذیری را به این افراد وارد کرده اید!